textielprints

Wist je datje over Frans Hals

MijnTextielFoto.nl - 5 Augustus 2020 1 min 35x

Ons assortiment met Nederlandse meesters wordt steeds uitgebreider. Zo hebben we ook steeds meer prints van Frans Hals in ons assortiment. Daarom vonden wij het wel leuk om een aantal 'wist je datjes' op papier te zetten en met jullie te delen. 


Wist je dat; 
Frans Hals wordt gezien als één van de belangrijkste Hollandse Meesters?

Frans Hals was één van de belangrijkste Hollandse Meesters omdat hij zeer actief was in de Gouden Eeuw. De Gouden Eeuw is een periode in de Nederlandse geschiedenis die grotendeels samenvalt met de zeventiende eeuw. In deze periode had Nederland een bloeiperiode op het gebied van handel, wetenschap en kunsten. Ook onze politieke en militaire macht was groots. 

Frans Hals - Portret van een Vrouw
Frans Hals - Portret van een Vrouw


Wist je dat;
Hij zijn eerste werk in 1603 geschilderde, maar één van zijn bekendste werk dateert uit 1611? 


Hij was in dienst van Carel van Mander waarbij Frans Hals de leerling was. In 1616 reisde hij naar Antwerpen en was hij een volleerd schilder.  Hij schilderde zijn eerste werken al voordat hij naar Antwerpen vertrok. Eén van zijn bekendste werken was zijn eerste schuttersstuk, waarop militairen uit de Gouden Eeuw zichtbaar zijn. 


Wist je dat;
Hij ook meesterwerken samen schilderde?

In 1616 schilderde Frans Hals zijn eerste schuttersstuk en in 1639 zijn laatste. De Magere compagnie was één van deze stukken en hij schilderde deze samen met Pieter Codde. Hij is het stuk begonnen waarna Pieter het heeft afgerond. 

De magere compagnie - Frans Hals

Wist je dat;
Nu nog steeds niet duidelijk is welke werken van Frans Hals zijn?


Het is nog steeds onduidelijk welke werken van Frans Hals zijn overgebleven. Deskundigen verschillen hierin van mening. De één zegt 145 stukken de andere 222 meesterwerken. Echter worden veel van deze toegeschreven meesterwerken op echtheid betwist. De vervalsingen gemaakt door Han van Meegeren hebben deze onzekerheid ook nog eens vergroot. 


Wil jij gewoon een mooie print van deze Hollandse meester aan jou muur? Bekijk dan eens onze grootmeesters en selecteer jouw favoriet.