grootmeesters

15 verborgen details van De Nachtwacht

MijnTextielFoto.nl - 27 Mei 2020 5 min 284x

"De Nachtwacht"

Iedereen kent het bekendste kunstwerk van Rembrandt van Rijn wel, De Nachtwacht. Een kunstwerk om verliefd op te worden met prachtige details, wil je de boodschap van elk detail weten? Lees dan snel verder en klik hier om het kunstwerk in zeer goede kwaliteit van dichtbij te zien.


1. GLANS

Zien jullie de hond nog? Deze is in de loop der jaren verkleurd door "smalt". Rembrandt wilde de hondenvacht een olieachtige glans geven door een goedkoop pigment toe te voegen, genaamd "smalt".


2. WAPEN

Volgens kenners een van de mooiste details van het hele kunstwerk, de schaduw van de hand van kapitein Banninck Cocq. De schaduw van de duim en wijsvinger omlijsten heel subtiel het wapen van Amsterdam op het jasje.


3. KWASTJE 

Een ander fenomenaal detail waarin Rembrandt bewijst dat hij de beste was, het kwastje in koude en warme kleuren. Het lijkt zo echt dat je het bijna kan aanraken.


4. SASKIA

Een aantal mensen beweren dat Rembrandt zijn overleden vrouw Saskia heeft vereeuwigd in het schilderij, maar dat klopt niet. Het is gewoon een meisje zoals de grootmeester wel vaker schilderde.


5. KIP

Niks is toeval: de 'klauwen' van de kip verwijzen (fonetisch) naar de 'kloven' (musketten/geweren) van de Kloveniers, de schutters op dit werk.


6. LIJNEN

Het zal even zoeken zijn, maar als je het ziet heb je het meteen door. Als je alle lanzen, musketten als lijnen volgt zul je zien dat deze allemaal naar het middelpunt wijzen.


7. VERMIST

Hier houdt het beeld abrupt op. Afgesneden omdat het doek te groot was voor de wand in het stadhuis (nu Paleis). Mocht u de twee schutters die hier stonden vinden: u wacht eeuwige roem.

Lukt het jou om alle details te zien?

8. FOUTJE

Als je inzoomt op de kraag zie je een transparant randje, dit was een klein foutje wat weer tevoorschijn kwam met het vervagen van de verf.


9. VRIJGEZEL

De man met de vlag was altijd een vrijgezel en dat had een reden. Hij moest als het op vechten aankwam zonder wapen voorop in de strijd en had dus gerede kans op een fatale kogel, waardoor het verdriet minder zou zijn als deze zou sneuvelen.


10. NAMEN

Bovenin het kunstwerk staan alle namen van alle geportretteerden, vrijwel onleesbaar maar ze staan er wel.


11. FECIT, SIGNERING

Fecit is een verwijzing naar "heeft gemaakt". Als je goed inzoomt zul je zien dat Rembrandt het kunstwerk heeft gesigneerd met "Rembrandt F (fecit) 1642.


12. DUO

Het belangrijkste duo, Kapitein Frans Banninck Cocq (links) en luitenant Willem van Ruytenburch. Dit duo is tevens ook te koop als Playmobilpoppetjes.


13. KRUITHOORN 

Om met musketten te kunnen schieten is er kruit nodig, na elk schot moet dit worden bijgeladen. Bij punt 13 is een jongen te zien die verantwoordelijk is voor het bijladen van de musketten met zijn kruithoorn.


14. TRADITIE

De leden van de schutterij kennen een lange traditie, dat is te zien aan het 16de eeuws schutterskostuum. Dit kostuum was al ouderwets in Rembrandst tijd, dat ze het nog steeds dragen is voor het voortzetten van de traditie.


15. ZELFPORTRET?

Helaas is het bewijs nooit gevonden, maar men zegt dat Rembrandt zichzelf ook een plekje heeft gegeven op het prachtige kunstwerk.