grootmeesters

10 dingen die je nog niet wist over de Mona Lisa

MijnTextielFoto.nl - 30 Maart 2020 8 min 638x

De veelbewogen geschiedenis achter het kunstwerk van Da Vinci, de Mona Lisa. Ontdek waarom ze werd aangevallen, gestolen en waarom talloze mannen verliefd werden op haar. Lees hieronder onze top 10 weetjes over dit wereldse kunstwerk.

1. Ze heet niet echt Mona Lisa

De vrouw in dit kunstwerk staat bekend als "de Mona Lisa" en is natuurlijk wereldberoemd, maar dit is niet de officiele naam van het schilderij. Mona Lisa of haar echte naam "Lisa Gherardini" was getrouwd met Francesco Del Giocondo, die aan da Vinci vroeg om een schilderij van zijn vrouw te maken. De officiƫle titel van het schilderij is La Gioconda, maar is in de loop van de tijd Mona Lisa genoemd wat "Mijn dame Lisa" betekent.

2. Ze is meerdere keren aangevallen

Als je goed kijkt kun je zien dat de Mona Lisa beschadigd is aan haar linkerelleboog, deze schade werd veroorzaakt door Ugo Ungaza Villegas, die een steen gooie naar het schilderij in 1956. Een ander persoon heeft het schilderij ooit belaagd met zuur waardoor de onderkant beschadigde, De Mona Lisa is om die reden uiteindelijk in een glazen kooi gezet, om beschermd te worden voor mensen die het kunstwerk kapot willen maken. Zo probeerde een boze rus in 2009 nog een mok naar het schilderij te gooien.

3. Napoleon is gek op haar

De bekende generaal Napoleon had de Mona Lisa in zijn slaapkamer hangen en was gek van haar, hij had het kunstwerk een aantal jaar in zijn bezit. De generaal sprak constant over hoe mooi "Lisa" was en raakte er niet op uitgekeken. Uiteindelijk is Napleon Bonaparte verliefd geworden op een italiaanse afstammeling van de echte Mona Lisa, genaamd "Teresa Guadagni".

4. Het effect op mannen

Als je hoort dat men verliefd is op een schilderij, kan het maar zo zijn dat ze echt letterlijk verliefd zijn. Talloze mannen kwamen op de Mona Lisa af en legden zelf bloemen en gedichten voor haar neer, ze heeft zelfs haar eigen brievenbus in het museum. Een bijzonder geval was Luc Maspero, die van de vierde verdieping sprong en zijn eigen leven nam met daarbij als afscheidsbrief: "Jarenlang heb ik geworsteld met haar glimlach, ik sterf liever.".

5. Onbetaalbaar schilderij

De Mona Lisa is wereldberoemd en is ook op tour geweest in de jaren zestig, om het kunstwerk goed te beschermen werd er gekeken naar een verzekering tegen diefstal en beschadiging. Deze verzekering was echter niet goedkoop nadat de waarde van het kunstwerk op 100 miljoen dollar werd geschat. De premie lag zo ontzetend hoog dat het goedkoper en makkelijker was om een team van de beste beveiligers in te huren om het te beschermen.

6. Bescherming van de Mona Lisa

Het schilderij is vrij klein (77 bij 53 centimeter) en is daardoor enorm kwetsbaar. Om beschadigingen te voorkomen en het kunstwerk in topconditie te houden, hanteert het Louvre een speciale kamer waarin de temperatuur perfect kan worden gehouden voor het canvas en verf. Om kwade bedoelingen van mensen tegen te gaan zoals eerder is voorgekomen wordt het kunstwerk bescherm door een kooi gemaakt van kogelwerend glas.


7. Wenkbrauwen "on fleek"

Als je het kunstwerk bekijkt valt het op dat de Mona Lisa geen wenkbrauwen heeft, men dacht hierbij dat het een trend was in die tijd om je wenkbrauwen af te scheren. Tijdens een onderzoek in 2007 kwam naar voren dat da Vinci wel degelijk wenkbrauwen en wimpers had geschilderd, maar deze in de loop van tijd vervaagd zijn.

8. Gestolen

Heel Frankrijk was in rep en roer toen in 1911 de Mona Lisa vermist werd. Er werd zelfs gerouwd om het schilderij. Vincenzo Perugia, een italiaanse medewerker van het Louvre vond dat het schilderij in Italie thuis hoorde. Hij beweerde dat Napoleon destijds het kunstwerk gestolen had en vond dat het in het Uffizi te Florence moest komen hangen. Jaren later kwam er nog een theorie over dat Perugia met een aantal handlangers was ingehuurd om de Mona Lisa te stelen, om replica's te maken en te verkopen.

9. Pablo Picasso een dief?

Tijdens de zoektocht naar de vermiste Mona Lisa werden er verschillende verdachten aangesteld. Pablo Picasso de wereldberoemde kunstenaar was een van deze verdachten, hij had namelijk vaker kunstwerken uit het Louvre gestolen. Pablo werd aangehouden en verhoord waaruit bleek dat hij onschuldig was. Twee jaar later werd in 1913 de Mona Lisa teruggevonden en werd Vincenzo Perugia opgepakt.

10. Haar glimlach verandert niet, maar je perspectief wel

Jarenlang wordt er gespeculeerd over de mysterieuze glimlach van de Mona Lisa, de een beweerd dat ze lacht en de ander niet. Volgens wetenschappers kun je er op verschillende manieren naar kijken. Haar glimlach lijkt te veranderen wanneer je naar verschillende punten van haar gezicht kijkt. Daarnaast kun je jezelf al gauw wat wijs maken, je ziet wat je wilt zien. Zie jij een lachende Mona Lisa?